[De Redactie Trainingen  Workshop Conceptueel denken


DRT-CD- logo - juni2015


pijl

‘Jullie zijn kapot, hè?’ Dick Holzhaus ziet het aan de deelnemers van zijn workshop Conceptueel denken. En inderdaad, het was een intensieve dag. Maar ook een inspirerende. ‘Eindelijk duidelijkheid en ik kan zo aan de slag!’, zegt deelneemster Marion Köhler.

Het geheim van succes is een helder concept, zegt Holzhaus. Maar met een goed idee ben je er nog niet. Hoe werk je zo’n idee nu uit tot een concept? Holzhaus ontwikkelde hiervoor de 4WaardenMethode. In de nieuwe workshop Conceptueel denken leerde hij vorige maand vijf deelnemers hoe ze die methode kunnen toepassen.



DRT - CD - juni2015

Dick Holzhaus

Het begrip ‘concept’ is ruim. Iedereen heeft er een eigen beeld bij. De een ziet een dik dossier, de andere een krabbel op een bierviltje. Holzhaus hanteert daarom een strakke definitie: ‘een compacte omschrijving van de kerngedachte voor een product’. Met zijn methode kan ‘elke logische denkende professional’ de kern van zijn merk, product of dienst in een paar woorden omschrijven. Die woorden kunnen de communicatie en productontwikkeling van een merk of organisatie vervolgens jaren sturen.

Geen prietpraat

Deelneemster Marieke Konings, trainer bij Avans Hogeschool en coördinator van Avans Flow, bruist altijd van de ideeën, maar vindt het lastig om tot een concept te komen. Het maken van een concept ís ook ingewikkeld. Holzhaus laat er geen misverstanden over bestaan. Maar het hebben van een goed concept vergroot de kans op succes, legt hij de cursisten uit. Het bepaalt de identiteit van een product.

 

Je moet vooral niet bang zijn om heel gewone woorden te gebruiken. Simpele begrippen zijn vaak de basis voor een sterk merk, zegt Holzhaus, die zelf 35 jaar ervaring heeft met het maken van concepten voor internationale en lokale bedrijven. ‘Als je helder bent en mensen begrijpen je, dan houden ze van je. Je kunt je niet onderscheiden met prietpraat.’

DRT - CD - juni2015 - De eerste stap

'Simpel is moeilijk'

Maar simpel is wel moeilijk en conceptueel denken is voor bijna niemand een aangeboren talent. De 4WaardenMethode van Holzhaus is daarom een praktisch hulpmiddel om het denkproces te structureren en tot de kern te komen.

Stap voor stap, want het maken van een concept is een proces van brainstormen, schrappen en keuzes maken. De eerste stap is het vaststellen van de wens die bij de gebruiker leeft. Vervolgens bedenk je wat nodig is om die wens te vervullen en dan welke argumenten de gebruiker zullen overtuigen. Tot slot bepaal je welke gevoelswaarde het concept moet oproepen. 

 

Een logisch traject, maar daarmee nog niet gemakkelijk. Zeker niet als je het proces in één middag moet doorlopen terwijl de docent over je schouder meekijkt... ‘Normaal duurt het wel een dag of wat voor je een concept hebt’, legt Holzhaus uit. ‘Dan hang je het aan de muur en loop je er af en toe langs. Of je laat het tussendoor even een dag rusten.’

Stof tot nadenken

‘Ik ben zo blij dat ik dit gedaan heb’, zegt Marion Köhler, medewerker communicatie bij Tabijn. ‘Ik kan hier wel wat mee.’ Ook Marieke Konings vond de workshop inspirerend. ‘Erg waardevol om een houvast te hebben voor mijn ideeën. Kan ik ze eindelijk in de wereld zetten!’ 


DRT_CD_juni2015_foto kandidaten

‘Zeer interessant’, vond Angela van Klaveren, designer bij het ministerie van Defensie. ‘Veel stof tot nadenken. Ik ga het eerst even laten bezinken, maar daarna zeker toepassen.’

Wil je ook leren hoe je jouw ideeën kunt ontwikkelen tot sterke concepten? Schrijf je in voor de volgende editie van de workshop Conceptueel denken, op 24 september 2015 in Amsterdam.

Tekst: Marlous Weel

Hoe werk je een idee uit tot een concept? Volg de workshop Conceptueel denken met @dickholzhaus

Loading ...