en geeft praktische tips die kunnen helpen om fotografen veel doelgerichter op pad te sturen en zo het rendement van foto-opdrachten aanzienlijk te verbeteren. In zijn lezing gaat Groeneveld niet alleen in op fotografie voor kranten, tijdschriften en, zoals hij het noemt, het ‘vintage internet’, maar besteedt hij ook ruim aandacht aan fotografie voor mobiele apps en social media. Hij staat bijvoorbeeld uitgebreid stil bij het groeiende belang van de fotocategorie ‘editorial illustrative’.
Lessen en beeldwetten! Praktisch, toepasbaar en zelf aan de slag gaan, dat staat centraal in deze lezing. Honders bespreekt blad- en beeldritme aan de hand van krachtige voorbeelden en zelf doen. Wat kunnen we leren van publiekstijdschriften? Wat is een onderscheidende cover, hoe zetten publiekstijdschriften beeld en vormgeving in? Wanneer staat uw blik werkelijk even stil bij een beeld? En hoe visualiseert u een abstracte, vaak gortdroge term als 'bodemsanering' op een manier die voorbijgaat aan het cliché en juist verrassend is? Wanneer zet u zwart-wit beeld in, en wanneer vooral niet?
Infographics en datavisualisaties zijn een krachtig middel om inhoudelijk te informeren. Maar wanneer en hoe zet u ze effectief in? Karin Schwandt laat aan de hand van inspirerende voorbeelden zien welke vormen er zijn. Zij toont hoe tekst en beeld elkaar versterken en zoomt in op de rol van de schrijvende redacteur. Deelnemers aan deze masterclass ontdekken in korte oefeningen, welke basisprincipes belangrijk zijn. En zij krijgen praktische tips om zelf met visualisaties aan de slag te gaan.
we hoe er over beelden is nagedacht door professionals. Zij bepalen wat wij zien én wat we ervaren. Want ook beelden vormen een taal met regels. Hoe kunt u het gevoel hiervoor ontwikkelen, zodat u kunt benoemen en concreet kunt maken waarom iets ‘werkt’ of juist niet? Hoe kunt u deze kennis dan gebruiken om zelf een goede briefing te maken voor een videoproductie?
Filmmaker en docent Gert de Graaff is een expert in het duiden van beeldtaal. Hij weet films en video’s van fragment tot fragment te ‘fileren’. Zo leert u hoe beeldgrammatica werkt. De Graaff laat u aan de hand van vele voorbeelden de invloed zien van de vorm, de manier van filmen. Na deze masterclass kijkt u nooit meer ‘zo maar’ naar een film!
Het begon ruim tien jaar geleden met ‘een introductiefilmpje’ op de homepage van uw website. Maar inmiddels is online video volwassen geworden. De cijfers zijn indrukwekkend: video leidt tot 88% langere bezoektijden op een website, wordt 1200% meer gedeeld dan tekstberichten en levert 800% meer conversie op dan tekstpagina’s.
Geen wonder dus dat video voor veel bedrijven en instellingen ondertussen een van de belangrijkste communicatiemiddelen is. Het helpt bij het claimen van autoriteit en zorgt dat u in dialoog blijft met verschillende doelgroepen.
Merken willen inspireren, informeren en zelfs vermaken of beroeren. Voor elk van deze doelstellingen is een verschillend type video nodig. Robert-Jan vertelt over de onderscheidende kracht van video, geeft inzicht in het maakproces voor verschillende typen video en geeft u concrete tips hoe u zelf kunt starten met het produceren van video.