[Column - Merel Roze#140

tekensVisie - Pijl - dec2015

             'Twittert u nog weleens?

              Dat dacht ik al'

 


De worsteling is zonneklaar

Nog even en Twitter is de Hyves van 2016. De worsteling is zonneklaar: het aantal gebruikers neemt af, de jeugd wil niks van Twitter hebben en het medium heeft een afzeik-imago. Alleen tijdens live televisieprogramma’s of een ramp staat het microblog nog in zijn volle kracht. De rest van de tijd zitten alleen marketeers en journalisten nog op Twitter met elkaar te kwetteren over hoe het vroeger beter was.


[Column - mrt16 - Beeld Twitter

Midlifecrisis

Twitter wordt niet ouder en wijzer, maar maakt rare sprongen als een man in een midlifecrisis. Jack Dorsey, co-founder en CEO van Twitter, liet begin dit jaar doorschemeren dat de limiet van 140 tekens wordt afgeschaft. Gelukkig is dat tot nu toe nog niet gebeurd. Want die 140 tekens, daar gáát het nou juist om!


[Column - Streamer

Beperking

Lang voor Twitter het levenslicht zag, zei Goethe het al: ‘In de beperking toont zich de meester.’ Voor tekstschrijvers geldt dit zeker ook. Doe maar eens een schrijfoefening: hoe groter de beperking, hoe moeilijker de opdracht, des te fijner als het lukt! Je creativiteit komt als vanzelf naar boven drijven.

Dat vond ik ook meteen het leuke aan die malle beperking van Twitter. Je gedachten, je zielenroerselen, het avontuur dat je zojuist hebt meegemaakt, je politieke overtuiging: allemaal in 140 tekens. Volstrekt onmogelijk natuurlijk, maar dan blijkt toch van niet. Pareltjes ontstonden.

Zoals deze van Cathelijn Schilder: ‘Zojuist losten 2 problemen zich vanzelf op. Ik blijf hier aan mijn bureau zo stil mogelijk zitten. Kijken wat er nog meer gebeurt.’

Of van Ronald Snijders: ‘Het blijft frustrerend dat terreurgroepen niet met taalkundige middelen kunnen worden uitgeschakeld, bijv. door IS te veranderen in WAS.’

En je moet er toch ook niet aan denken dat Sylvia Witteman meer ruimte krijgt. Die doet het perfect in 140: ‘En die dolfijnen moeten trouwens niet zeuren, sardines zitten met zijn allen in een blikje en niemand die de moeite neemt om ze af te trekken.’


[Column - mrt16 - foto Merel Roze

Kortom: als we Twitter willen redden, zullen we dan afspreken dat, ook al krijgen we meer ruimte dan die 140 tekens, we gewoon in alle beperking blijven doortwitteren? 

 

 

Merel Roze is online (eind)redacteur en trainer/schrijfcoach. Zij adviseert bedrijven op het gebied van online conversieverhogende en aantrekkelijke content. Daarnaast is zij gespecialiseerd in het schrijven voor mobiel, en dan met name in het optimaliseren van conversie/funnels.

 

                                                                                               Tekst: Merel Roze

‘Je gedachten, je zielenroerselen, het avontuur dat je zojuist hebt meegemaakt, je politieke overtuiging: allemaal in 140 tekens. Volstrekt onmogelijk natuurlijk, maar dan blijkt toch van niet. Pareltjes ontstonden’. Aldus Merel Roze in haar column over de teloorgang van Twitter.

Loading ...